3 de febr. 2011

Què és un Centre d'Interpretació?

Molt sovint utilitzem paraules que són confuses i que no permeten esbrinar a primera vista què és el que signifiquen.

Són molts, els visitants que quan entren a la recepció de MARAM pregunten:

-Però, aquí què s'hi fa?
-Què hi ha aquí dins?

Alguns en llegir el nostre nom: CENTRE D'INTERPRETACIÓ DEL PEIX es qüestionen si es tracte d'un espai d'interpretació i es pregunten si hi ha actors que fan teatre, d'altres es pregunten com s'interpreten els peixos.

El mot interpretar te un significat molt ben explicat al DIEC (Diccionari de la Llengua Catalana): Acció d'interpretar; la interpretació d'un text obscur, la interpretació d'una llei, aquest fet pot rebre dues interpretacions diferents.
També pot ser l'art o la tècnica de representar un determinat personatge en una obra teatral o una pel·lícula.

Alguns dels sinònims de la paraula interpretar són: Explicar, comentar, traduir, comprendre, classificar...

Per tant el que intenta fer el Centre d'Interpretació del Peix és explicar un seguit de coneixements o continguts referents al món del peix, de la pesca i del pescador.

Com diu Jorge Morales en el seu article ¿Centros de Interpretacion? publicat al CENEAM al 1994, els centres d'interpretació neixen com una necessitat de traduir el patrimoni cultural, històric o natural moltes vegades complex, per exposar-lo, explicar-lo o difondre'l en un llenguatge i unes formes col·loquials i entenedores. Una comunicació que ha de ser atractiva, fàcil, lleugera i comprensible, de manera que sigui accessible a tot tipus de públic, tan especialitzats com desconeixedors.

A més, la diferència entre un Centre d'Interpretació i un Museu és que el primer no exposa ni conserva objectes mentre que el segon base la seva activitat en aquests dos primers termes.
Els centres d'interpretació tenen una gran acceptació i són utilitzats per exposar patrimoni immaterial, tot allò etnològic, els costums, les maneres de treballar, de viure, de relacionar-se etc..

Tots dos fan una gran tasca, la de difondre i ser testimonis d'un temps i d'un espai, per així conservar la memòria de la societat, una societat cada cop més accelerada.